Valami újdonság: Hangtálas meditáció indult a hotelban

A meditáció a buddhizmussal együtt indult térhódító útjára. Az ázsiai vallásokban a mai napig nagy szerepe van a meditációnak. Eleinte csak azért meditáltak, hogy kiürítsék a gondolataikat. Most a meditáció kifejezetten népszerű, hiszen mindenki stresszel, és sok embernek nagyon sok pluszt jelent, hogy meditálhatnak egy kicsit. Ilyenkor elvonulnak a világ elől, maguk mögött hagyják a problémáikat.

Van egy fél- egy órájuk magukra, csendben. Ilyenkor mindenről elmélkedhetnek, megnyugodhatnak és újult erővel, frissen tudnak belevágni az újabb hétbe, a problémák megoldásába.

A meditáció felfrissíti a lelket, és mint tudjuk ” ép testben ép lélek lakozik”. A buddhizmus indiából indult, nagyban hasonlít a hinduizmusra, csak elutasítja a kasztrendszert. Éppen ezért nem vált igazán népszerűvé indiában, ám más – főleg kelet-ázsiai – országokban a mai napig is ez a legjelentősebb vallás.

A buddhizus végső célja a megvilágosodás, hogy a lélek a nirvanába kerüljön. Ezt pedig sok meditációval lehet elérni. A nyugati világban a meditáció a nyugtató hatása miatt terjedt el.

hangtálas meditáció
hangtálas meditáció

Nyáron nálunk, a hotelben is indult hangtálas meditáció. Ez egy olyan formája a meditációnak, mikor a tanár egy különleges nepáli hangtálat is használ, és a hangtálak rezgései, a nyugtató hangjai mellett tudunk ellazulni, meditálni. Több hangtálat is használnak, a méret, a súly határozza meg, milyenek a rezgései. A meditációban fontos a légzés, így légzési technikákat is elsajátíthatunk a folyamán.

Egész nyáron, heti 3 alkalommal is meg voltak tartva a hangszálas meditáció órák a hotel nagytermében, egészen kedvet kaptam hozzá én is a végén.

Beszéltem a tanárral, és én is bejártam ezekre az órákra, kitanultam a meditáció lényegét. A nyárnak, és ezzel a hangtálas meditáció óráknak is vége van a hotelben. Ebben a szezonban nem volt olyan sok vendégünk, mint lenni szokott, ezért több programot is tartottunk, sokszor arra is volt lehetőség, hogy mi, dolgozók is részt vegyünk rajtuk.

A hangtálas meditáció eszköze egy egészen simának tűnő tál. ezeknek a tálaknak a mérete is eltér, így máshogyan lehet megszólaltatni őket. Úgy döntöttem, hogy nekem is kell egy hangtál, hogy otthon is tudjak a segítségével meditálni, kicsit kikapcsolni.

Az utolsó óra után megkérdeztem a tanárt, hogy honnan vette az ő hangtáljait. Ő a nepalitermekek.com oldalról rendelte, ezért, mivel ez biztosan megbízható hely, én is innen rendeltem végül meg. Persze nem csak egy terméket rendeltem, ha már amúgy is ellátogattam a bolt honlapjára, kicsit tüzetesebben végignéztem a kínálatot. Találtam itt füstölőket, teákat, szobrokat.

Mindig is tetszettek ezek a kis szobrok, a keleties világ, a buddhizmus, Ázsia sokszínű vallásai. Úgy döntöttem, hogy dísznek veszek egy Buddha szobrot is.

Sok tea van ebben az üzletben, vettem pár eredeti nepáli nyugtató teát és egy adag füstölőt is.

Nem szeretem a szobában égetni, de az erkélyen ülve a még meleg őszi estéken nagyon hangulatos lesz, hogy a füstölő mellett ülhetek egy jó könyvet olvasva.

Elég jó árban vannak itt a termékek annak ellenére, hogy nehezen beszerezhető, eredeti nepáli termékekről van szó. Nem is tudok más boltot, ahol ennyi mindent lehetne venni. Persze van pár ismertebb üzlet, ahol főként a vallásra jellemző színes, kényelmes ruhákat lehet megvásárolni, de hangtálakat és meditációs kellékeket én eddig csak itt találtam.

A rendelésem hamar és hibátlanul megérkezett, minden rendben volt bele. Még nem találtam helyet a kis szobrocskámnak a lakásban, de igyekszem valami jó helyre tenni. És mostantól otthon is tudok meditálni, akár hangtállal is.