Tuti tipp szállodai raktározáshoz

Egy ismerősöm szállodavezető egy jól menő magyarországi, vidéki wellness szállodában, nemrég voltunk nála látogatóban. A szálloda valóságos Paradicsom a nyugalomra vágyó utazónak; csendes, meghitt, tóparti környezet, távol a város zajától. Látogatásunk alkalmával bennünket is minden földi jóval elláttak: kipróbálhattok a termál fürdőt, a szaunát, elmehettünk jóga órára, részt vehettünk egy különleges borvacsorán, sőt, nap végén még egy kényeztető thai masszázst is kaptunk! A turistáskodás után azonban betekintést nyertünk a szálloda működésébe is, és ez már sokkal érdekesebb volt a számomra.

Jelenleg turizmus-vendéglátás szakon tanulok, így az efféle, a “stábnál” tett látogatások mindig is vonzottak, így különösen hálás voltam az ismerősömnek, hogy nem csak a szálló vendégek által használt helyiségeket nézhettük meg, hanem a személyzet által használt területekre is bebocsátást nyertünk. Megnéztük az éttermet, a raktárhelyiséget, ahová a beérkező konyhai és fürdőszobai töltőanyagok, valamint az éttermi készlet érkezik, sőt, még a konyhán is jártunk, ahol a főszakácssal is kezet rázhattunk! Ami azonban meglepett, hogy valójában mennyi rakodótérre van szüksége egy ehhez fogható intézménynek. Nem árulok zsákba macskát: nagyon sokra!

A rakodáshoz alapvetően hatalmas polcrendszereket használnak, a főnök a dexion salgóra esküszik igazán. S hogy mi a titka ennek a polc fajtának? “Egyszerűen mindent elbír, és hihetetlenül kreatívan lehet bánni vele” – magyarázta. “Persze nem lehet mindenféle logika nélkül rápakolni mindent, fontos, hogy a terhelés megfelelően osztódjon el a polc felületeken belül. Megfelelő eloszlás mellett azonban akár 450 kg terhet is elbírnak a polcok. Ez számomra felbecsülhetetlen érték, nem cserélném le a dexion salgót!”

Komolyan elkezdett foglalkoztatni a téma, így tovább faggattam, mit tud még ez a különleges polcrendszer. Mint megtudtam, valóban nagyon könnyen kezelhető és az elhelyezése kreatívan alakítható szinte bármilyen kiosztáshoz. A típus, amit ők használnak, csavarmentes, így a polcok távolságával szabadon lehet kísérletezni, könnyen át lehet állítani a méretezést, ezért is szeretik használni itt, a szálloda raktárjában. Ráadásul a dexion salgók különböző mélységben rendelhetők, így igénytől függően 32-80 cm-ig minden könnyen megoldható.

“Először irattároló polcnak gondoltuk hozzánk az emeletre, az irodai anyagok tárolására, de annyira megtetszett, hogy gondoltuk, lehozunk néhányat ide, a raktárba is. Sőt, azóta már a konyhára is telepítettünk néhány dexion salgót” – vette át a szót ismerősömtől a szálloda igazgató-helyettese. “Egyszerűen mindenhova jó, és rendkívül strapabíró. Ez itt” – kocogtatta meg a polclábakat – “horganyzott acél, igen erős. És csavar nélkül össze lehet rakni. TÜV, ISO, mindenféle minősítéssel rendelkezik, amit csak akarsz. És tudod hány nap alatt voltak itt ezek a polcok? Három nap alatt, a megrendeléstől számítva! Nevetni fogsz rajtam, de oda voltam a boldogságtól. Persze volt egy raktárunk, ahová a standard méret nem fért be; oda egyedi kialakítást kértünk, külön ajánlatot adtak rá, díjmentesen. Egyszerűen imádom” – mosolyodott el.

Hazaérve én is elmosolyodtam a különösre sikerült látogatáson, és gondolatban számba vettem, ha nekem lenne egy szállodám, vajon én is telepítenék-e salgó polcokat. Engem azt hiszem, meggyőzött, mert praktikus, és nagyon könnyen átalakítható – pont, amire egy szállodai forgatagban szüksége lehet az embernek, ha rendet szeretne tartani.