Nem túl kíméletesek az alkoholizmus stádiumai

Ha valaki a közvetlen környezetedben alkoholizmusra adja a fejét, azt előbb-utóbb biztosan érzékelni fogod, ezt garantálhatom. Meglátszik a küllemén, a munkáján, a modorán, és ahogy szépen mennek végbe az alkoholizmus stádiumai, úgy épül le a szervezete, úgy lesz egyre inkább alkalmatlan mindarra, amit előtte simán elvégzett. Én például egy szállodában dolgozva tapasztaltam meg ezt, no ha nem is a saját bőrömön, de egy munkatárs által. Felszolgálóként dolgozom, így elég gyakran megfordulok a konyhán is, ahol viszont brutális nyomás alatt állnak az emberek, különösen a szakácsok. Napi 10 órát talpon lenni a folyamatos hőségben, szagok és zaj közepette, ahol folyamatosan figyelni kell, mert egy rossz mozdulat, egy elsietett vagy elkésett művelet, és máris kész az elégedetlen vendég, rosszabb esetben az ételmérgezés. Soha nem mennék szakácsnak, ezt elismerem, de még a profik közül is sokan belerokkannak.

A szálloda konyháján dolgozott egy idősebb forma, aki így élte le az egész életét. Hatalmas tapasztalattal rendelkezett, és nagyon értett a főzéshez, azonban az életmód őt is kikezdte, ráadásul ahogy hallottam a neje is otthagyta, szóval a mi derék szakácsunk igencsak elkezdett a pohár fenekére nézelődni. Itt kezdődtek a bajok, ugyanis, egyre többször fordult elő, hogy hibázott, késett munkából, odaégette azt is, ami egy amatőr számára is rutin feladat, mindemellett pedig a bár italkészletére is rájárogatott. Fokozatosan mentek végbe nála az alkoholizmus stádiumai, és a végén már nem is igen volt józan pillanatai. A vezetőnek egy idő után nagyon elege lett ebből, és bár nem tudom miért, de engem kérdezett meg, hogy mit lehetne kezdeni a helyzettel.

Mivel önszorgalomból már magam is végeztem korábban egy kis kutatást a témában, így egyből meg is tudtam neki mutatni annak az addiktológiai központnak az oldalát, amit a legjobbnak tartottam: kellemes, családias környezet, képzett és elhivatott szakemberek, az ország egyik legjobb addiktológusa is itt tevékenykedik részidőben, és mindezek mellett a korábban kezelt páciensek is besegítenek a terápiában. Mindez mindössze egyetlen hónapot vesz igénybe, és a sikerrátájuk alapján igazán megéri a dolog, annak ellenére is, hogy nem olcsó. Sajnos az igazgató máshogy látta a dolgokat, és kijelentette, hogy még támogatni sem hajlandó egy iszákos alkalmazottat, nem hogy finanszírozza a kezelését. Szóval a szakácsot kirúgta, azóta sem tudom, hogy mi lett vele. De így legalább volt alkalmam megtudni, hogy ilyen gyors és hatékony módszer is létezik az alkoholizmus kezelésére.