Napelem rendszerek a vendéglátás szolgálatára?

Ebben a témában számtalan cikk, blog, poszt született már. Elterjedt, divatos és fontos téma, nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hogyan lehetne a vendéglátók: szállodák, hotelek, panziók, éttermek számára megkönnyíteni, hogy napelem rendszerekkel fejlesszék a létesítményeiket?

Nos, ha figyelmesen átböngésszük például ezt az oldalt, sokat megtudhatunk a napelemes rendszerekről. Azért emeltem ki pont ezt, mert itt közérthetően írják le az összes fontos infót. Sok tapasztalat alapján, profin, hozzáértően részletezik az utat a napelemes rendszer gondolatától egészen addig a pontig, amikor már nem kell fizetned a villanyért. Elsősorban magánszemélyek számára íródott, de szerintem nagyon hasznos lehet nekünk, is, akik a vendéglátásban dolgozunk és szeretnénk fejlődési lehetőséget.

Nekem egy pici szállodám van. Családilag üzemeltetjük gyakorlatilag, a családtagokon kívül csak néhány ember dolgozik nálunk. Szembesültem azzal, hogy nagyon nehéz bármilyen pályázaton pénzt nyernünk fejlesztésre, mert nincs rokonunk, ismerősünk a megfelelő helyeken. Szerencsére – vagy legalábbis jelen esetben úgy tűnik, hogy szerencsére – ha napelemre szeretnénk támogatást kapni, akkor nem pályázatot kell benyújtani. Ez egy kamatmentes kölcsön képében válik elérhetővé számunkra és ha minden feltételnek megfelelünk, akkor mindenképpen megkapjuk. Nem kell megmérkőznünk más pályázókkal, akiknek esetleg rosszabb a pályázati anyaguk, ellenben jobbak a kapcsolataik.

Szeretném, ha össze tudnánk fogni másokkal, akiknek ugyanez a vágya. Jó lenne, ha központilag segítségünkre lennének, valamilyen módon állami támogatásban részesülhetnénk. A napenergia felhasználása nem csak a mi érdekünk, hanem mindenkié a Földön. A napelemes rendszerek fontos előrelépést jelentenének a szállodák számára.