Komoly dolog ez a konyhafelújítás

Mitől lesz olcsó egy konyhabútor? – kérdezte egy hölgy a férjétől a mellettünk lévő asztalnál ülve reggeli közben. Épp egy hosszú hétvégét töltöttünk vidéken a párommal és amikor leültünk reggelizni az étteremben pont ehhez kialakított reggelizős részleghez, akkor hallottam, hogy mellettünk egy házaspár pont erről beszélget. Ennek így kellett történnie, hiszen pont a nagy felújítások közepette tartottunk és már annyira tele volt a hócipőnk azzal, hogy otthon csupa rendetlenség van és folyamatos a kosz, a por, a pakolástól és a festék-bútor-takarítószer utáni vásárlástól meg már füstölt a fejünk. Úgyhogy úgy döntöttünk, hogy lelépünk egy hétvégére valahova, ahol kicsit csend van és nem kell folyamatosan porszívózni és felmosni.

A felújítást mi végezzük, egy-két barát besegített a festésnél meg a bútorok cipelésénél, szerencsére. Nem is tudom, mi lett volna, ha ők nem segítenek. Akkor aztán tényleg soha nem végzünk.

Az a nagyon nagy mákunk, hogy anno, amikor olcsók voltak (viszonylag) a lakások, akkor tudtunk venni egy pontosan olyan lakást, amiről álmodtunk. Eléggé tágas, több szobája is van, nagyon jó környéken van. Tényleg szerencsésnek mondhatom magunkat, hogy anno ezt sikerült elcsípnünk. Megnézve a mai árakat és mindazt, ami az ingatlanpiacon történik, lehet, hogy még mindig albérletben laknánk, ha akkor nem léptük volna meg ezt a lépést.

Mivel eléggé jól haladtunk, ahhoz képest, amit elterveztünk, belefért ez a kis kiruccanás. Hallgatni kezdtem, hogy miről beszélgetnek, mit mondd a férj erre a kérdésre, de minél többen jöttek reggelizni, annál nagyobb lett a hangzavar, és végül úgy döntöttem, hogy inkább csak élvezem a reggelimet és nem foglalkozok ezzel. Elvégre azért jöttünk el otthonról egy kicsit, hogy végre ezt a mizériát magunk mögött hagyjuk pár napra. Tudom, ne hisztérikázzak, meg ne nyavalyogjak, örüljek neki, hogy van saját lakásom és pénzem arra, hogy fel tudjam újítani. De aki már átesett ilyenen, tudja, mennyire fárasztó tud ez lenni.

Aztán reggeli után felmentünk a szobánkba, a párom elment lezuhanyozni, én pedig abban a kis időben gondoltam, fogom a telefonom és kicsit utánanézek a dolgoknak, kíváncsi voltam, hogy ha ezt a kérdést beírom a keresőbe, vajon miket dob ki.

Találtam egy oldalt, ahol pont ez volt a téma, és mivel nem volt olyan rettentően hosszú, elkezdtem olvasgatni. Nem értem ugyan a végére, mert a párom hamar végzett a fürdőben, úgyhogy végül utána ketten olvasgattuk, elvégre a konyhánkat is épp felújítjuk, ez a kérdéskör bizony minket is érint, minket is kíváncsivá tesz.

Az, hogy mennyibe kerül egy konyhabútor természetesen senki nem tudja pontosan megmondani, de talán még annyira besaccolni sem lehetne, mert elég sok mindentől függ. Függ például a konyhának a méretétől, ugyanis ahhoz igazítva vesz az ember bútorokat. Tehát nem vehetek egy hatalmas konyhapultot, ha nem is fér be. A konyhafelújítás is egy olyan dolog, ami bizony nagyon a tárcánkhoz van szabva. Hiszen lehet venni használt bútorokat is, de lehet vadiújakat is venni, de azok között is vannak olyanok, amik olyan sokba kerülnek, hogy sokan egyáltalán nem engedhetik meg magunknak. Meg hát mi sem nagyon engedhetjük meg magunknak, hogy akár egy fél milliós komplett konyhabútor szettet vegyünk magunknak.

Ebben azonban van egy kis csavar is. Vannak olyan bútorok, olyan szituációk, ahol bizony meg kell gondolni, hogy az olcsóbbat akarjuk, amit aztán egy év múlva ismét lecserélhetünk, vagy egy drágábbat, de az aztán évekig kitart. Egy drágábbat, amire lehet akár úgy is nézni, mint egy befektetésre.

Nem az a lényeg benne, hogy vegyél drága és luxusszintű bútorokat, hogy aztán azzal kérkedhess. Kinek kérkednél? Úgyis csak azokat engeded be a lakásodba, akikben megbízol, akik közel állnak hozzád. Őket meg szereted, kedveled, velük nem akarsz fellengzősködni. Idegenek meg nem mennek hozzád – gondolom, hogy azért neked sem ment el az eszed és nem hívsz be random embereket a saját lakásodba. Azért megvenni egy drága bútort, hogy utána meg rongyrázásképpen a közösségi oldalakra posztolgasd, az kicsit…sőt, nagyon túlzás is lenne.

Itt arról van szó, hogy vannak olyan bútorok, felszerelések, amikből megéri a drágábbat, a megbízhatóbbat, az újabbat megvenni. Miért vennél pár tízezer forintért egy konyhaszekrényt használtan, ha már amúgy is látod, hogy eléggé le van harcolva? Nem igaz? Ebben az esetben természetes, hogy adsz a minőségre, hiszen nem akarod havonta megszerelni rajta a fogantyúkat.

Teljesen egyetértettem az oldalon található információkkal, a párom is ugyanígy volt vele. Mondjuk, nekünk már megvoltak addigra a bútorok, mire eljöttünk otthonról a hosszú hétvégére, egy-két dolog hiányzott, de az elképzelés már abszolút megvolt.

Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy olvassa el ezt a weboldalt, ha épp a konyhába keres bútorokat, mert ott minden olyan szépen le van írva és akár még segítséget is nyújthat, ha el vagy veszve a rengetegben.

Egyébként jó volt kicsit kikapcsolódni, azután, hogy elolvastuk ezt az oldalt a hotelszobában, elmentünk egyet kirándulni, sétálni, utána egy közeli városba beugrottunk ebédelni egyet. Jól telt az a pár nap, utána már újult erővel álltunk neki újra a pakolásnak és a felújításnak. Szerencsére utána valahogy már sokkal több energiánk volt, így még hamarabb be is fejeztünk mindent, aminek nagyon örültem, mert már tényleg a hócipőm tele volt ezzel a kosszal és rendetlenséggel, ami nálunk volt.

Amikor aztán kész lett minden és patyolattiszta volt a lakás, áthívtuk a szüleinket és a barátainkat is egy-egy vasárnapi ebédre, és megmutattuk nekik, mit alkottunk. Mondjuk, volt, aki már látta ugyebár az előkészületeket, vagy éppen a fal színét, tekintve, hogy 1-2 szobát és a konyhát közösen festették ki velünk, de minden más nagy részben új volt a számukra. Mindenkinek tetszett, nekünk is nagyon bejött, szó szerint olyan volt, mintha új lakásunk lett volna, mintha vettünk volna egy újat. Sokkal jobban érzem magam így, mert most már tényleg minden olyan a lakásban, mint ahogyan én anno a lelki szemeim előtt elképzeltem. Sokkal jobb érzés így hazaérkezni, így felkelni és kimenni a hálószobából a konyhába kávét készíteni. És még sorolhatnám. Remélem, hogy ha Te még esetleg nem tartanál itt, vagy éppen a felújításotok közepén tartasz, akkor ugyanilyen boldog leszel utána, mint amilyen én, mint amilyenek mi vagyunk, mert ez az érzés tényleg felbecsülhetetlen. A weboldalt meg szívből ajánlom, mert ott minden annyira klasszul le van írva, hogy ennél jobban szinte senki nem mondhatta, írhatta volna le azt, ami ott található.