El szeretnéd adni a lakásodat? Energia tanúsítvány is kell hozzá!

Nem is olyan rég hallottam először arról, hogy mi az az energia tanúsítvány, pedig kiderült, hogy egy jó ideje már kötelező az eladni kínált lakásokhoz csináltatni.

Az energia tanúsítvány egy hitelesített dokumentum, ami azt mutatja meg, hogy az ingatlan energiafelhasználása milyen kategóriába esik AA+ és EE között. Természetesen az AA a legjobb minősítés és az EE a legrosszabb.

Sokan vannak – köztük én is – akik nem tudják, hogy mindenképpen szükség van energia tanúsítványra akkor, ha egy ingatlant el szeretnénk adni.

Én is meglepődtem, mikor egy ismerősömnek segítettem a lakását eladni. Én ajánlottam neki ügyvédet, és amikor megbeszéltek egy találkozót, ahol az ingatlan vevője is megjelenik, akkor kérdezte meg az ügyvéd, hogy mi a helyzet az energetikai tanúsítvánnyal. Csak lestünk, mint hal a vízben, hiszen eddig sosem hallottunk arról, hogy ilyen dokumentumra szükség lenne, de még csak a létezéséről sem tudtunk.

Pedig, mint kiderült, az új építésű lakásoknak 2009, a régi építésűeknek pedig 2012 óta szükséges ilyen energia tanúsítvány. Ez a dokumentum, azaz tanúsítvány egészen 10 évig jó. Persze, ha valamilyen nagyobb, a lakás energiafelhasználását érintő felújítás történik, akkor érdemes újat csináltatni a dokumentumból.

Egészen kétségbe estünk, hogy nem rendelkezünk ilyen tanúsítvánnyal a lakáshoz, el sem tudtuk képzelni, hogy mit fogunk csinálni, hiszen így is elég nehéz dolguk volt a barátoméknak, mert nehezen tudták összeegyeztetni a találkozót a vevőkkel. Nem meglepő, mindenki elfoglalt és az ügyvéd sem ér rá mindig. Nem akarták tovább halasztani már az adás -vételt, és szerencsére nem is kellett, mert az ügyvédnek volt egy jó tippje.

Amikor felvázoltuk neki, hogy valójában nem rendelkezünk ilyen dokumentummal, akkor ajánlott egy céget, akik általában már 24 órán belül el is végzik a tanúsítvány kiállítását. Mivel sürgős volt a helyzet, természetesen azonnal felkerestük őket. Az ügyvéd az e-tanusitas.eu oldalt ajánlotta. Neki van már tapasztalata ebben, hiszen nem mi vagyunk az egyetlenek, akik nem tudták, hogy szükség van erre a tanúsítványra, már többeknek is ajánlotta ezt az oldalt a gyors munkavégzésük miatt is.

Eleinte azt hittük, hogy a gyorsaságért cserébe valamilyen felárat kell majd fizetnünk, de szerencsére nem így lett, náluk alapból ilyen gyors az ügyintézés, mert tudják, hogy a legtöbben nem akkor fordulnak hozzájuk, amikor még csak tervezgetik az eladást, hanem akkor, amikor már vevőjük is van.

Sikerült egy időpontot egyeztetni, amikor eljönnek és felmérik a lakást, de mivel a barátom dolgozott akkor, ezért én voltam az, aki fogadta őket.

Akkor tudtam meg, hogy pontosan mit is vesznek figyelembe egy ilyen energetikai tanúsítvány kiállításakor. Persze, később rájöttem, hogy ezek az információk egyébként fel is vannak tüntetve a honlapjukon, csak éppen nem olvastuk el, annyira siettünk az időpont kéréssel, és annyira pánikban voltunk, csak az árakat néztük meg, a táblázatuk alapján pedig kikalkuláltuk, hogy mennyit is kell majd fizetni nekünk a felmérésért.

energia tanúsítvány
energia tanúsítvány

Szóval, mint kiderült, az energetikai tanúsítvány kiállításakor azt nézik meg, hogy az ingatlan fenntartása mennyi energiába kerül. Ha az átlagosnál jóval kevesebbe, akkor lehet megszerezni az AA+ fokozatot, és ha nagyon sokba, akkor pedig EE minősítést kap az ingatlan. Nekem nem mondott valami sokat még így sem, ezért jobban figyeltem arra, hogy pontosan mit is néznek meg a minősítés során.

Az első a hőszigetelés vizsgálata volt, hiszen ha rosszul van hőszigetelve az ingatlan, akkor energiát veszít, ebben az esetben pedig jóval kedvezőtlenebb lesz az energiafelhasználás mértéke is, azaz több energiába kerül a lakás fenntartása. A hőszigetelés vizsgálatakor egyébként főleg a nyílászárók állapotát vizsgálták meg, mert azok szokták legtöbbször a hőveszteséget okozni.

Ezután a fűtési rendszer vizsgálata következett. Ezt szerintem nem kell magyarázni, több fűtési megoldás is létezik a világon, mindegyiknek más az energiafelhasználása. Van, ami viszonylag kevés energiával fűt és van, ami sokkal többet igényel. Emiatt a fűtési rendszer is a részét képezi az energetikai tanúsítvány kiállításához szükséges vizsgálódásoknak.

Az utolsó pedig a vízmelegítésre használt eszközök vizsgálata volt. Hiszen rengeteg meleg vizet használunk a háztartásokban, ennek előállítása pedig szintén csak energiába kerül, ezért kell a vízmelegítő rendszerek korszerűségét is figyelembe venni az egyes kategóriákba való besoroláskor.

Mikor a szakember mindennek a vizsgálatával végzett, akkor elment, hogy kiállítsák a tanúsítványt. Nem nagyon bíztam benne, hogy tartani fogják a 24 órát, de másnap lelkesen hívott a barátom, hogy a kezében van a tanúsítvány, így nem lesz semmi gond a másnapi találkozón az ügyvéddel.

Egyszerre megnyugodtunk mindketten, nem kellett újabb köröket futnunk, minden papírt oda tudtunk adni, majd megszületett az adásvételi szerződés és a barátom sikeresen eladta a házát.

Nem is tudom, mit csináltunk volna, ha az e-tanusitas.eu nem vállalja ilyen szoros határidővel a tanúsítvány kiállítását. Mondjuk felesleges ezen agyalni, hiszen egy nagyon megbízható és profi cégről van szó, akik a honlapjukon is írják, hogy 24 órán belül elvégzik a minősítést, és ez így is volt a valóságban is.

3 nappal az ügyvéddel egyeztetett időponttal azt sem tudtuk, hogy mi az az energetikai tanúsítvány, a találkozó előtti nap pedig már a kezünkben volt a papír. Sok fejfájástól meg lehetne kímélni minket, ha mindenhol olyan gyors lenne az ügyintézés, mint itt, az e-tanustas.eu oldalnál. Példát lehetne venni tőlük az ügyintézésekben.