A napelem rendszer jó befektetés

Kb. egy hónapja, amikor hazafele tartottam a munkából, észrevettem, hogy az egyik szállodára napelemeket szerelnek. Utána minden nap azt figyeltem, hogy hogyan állnak a munkálatokkal. Nem kellett sokáig bámészkodnom, hamar felszerelték a napelemeket a szálloda tetejére.

Azóta folyamatosan azon gondolkodom, hogy a mi házunkon is milyen jól mutatnának a napelemek. Nem tudtam sokat a napelem rendszer működéséről és a hasznáról, azonban úgy döntöttem, hogy utánanézek a dolgoknak.

Az interneten mindenről lehet tájékozódni, így nyilvánvalóan most is ezt az utat választottam. Rövid nézelődés után rátaláltam a sporoljnapelemmel.hu weboldalra, ahol mindent pontosan elmagyaráznak a napelemekről.

Többek között tudomást szereztem róla, hogy a napelem rendszer a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává, amelyet az inverter alakít át váltakozó árammá, ami már felhasználható. Tehát ez a működési elve a napelem rendszereknek.

Állítólag a berendezések közül a hálózatra visszatápláló napelem rendszer a legjobb. Ezáltal a háztartás ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatán marad, mint korábban. A nappal megtermelt plusz áram a szolgáltató hálózatába töltődik fel, amit aztán éjszaka fel lehet használni. Ebben az esetben szükség van a rendszeren kívül egy speciális, oda-vissza mérő villanyórára, ami nem csak a vételezett, de a betáplált energiát is tudja mérni.

A szolgáltatónak muszáj fizetnie a hálózatába juttatott áramért. Ennek értelmében egyértelműen megtérülő a beruházás. Az év során kapunk egy szaldós elszámolást a szolgáltatótól arról, hogy a kettő értéke, tehát az energia feltöltése és elszívása hogyan viszonyul egymáshoz. Az a jó, ha a kettő különbsége nulla, mert így semmit nem kell fizetni az áramért, mindent magunknak termelünk.

A napelem rendszer egy megtérülő beruházás, ugyanis nyolc-tíz éven belül visszahozza az árát a nulla forintos villanyszámlákon keresztül. Ezen a folyamaton azonban lehet gyorsítani több módszerrel is. Például ha elektromos fűtésre váltunk sokkal gyorsabban megtérülhet a napelemek ára, hiszen ezzel a húzással a gázszámlák is megspórolhatók. A régi, korszerűtlen, áramzabáló berendezések modernebbekre cserélése szintén okos döntés lehet. Bár ez ismét komoly kiadásokkal jár, de hosszú távon ez bizony szintén csökkenti a fogyasztást. Mindemellett azzal is csökkenthetők a költségek, ha odafigyelünk arra, hogy hogyan használjuk az otthoni eszközeinket.

A tanácsok és információk rendkívül elgondolkodtatók voltak. A napelem rendszer egy jó beruházás, gondolkodom még rajta néhány napot, nézegetem a szállodát, aztán lehet, hogy kitöltöm az árajánlatkérő űrlapot.