A napelem inverterek működése még engem is lenyűgözött

A testvéremnek van egy hangulatos szállodája, amire nemrég napelemeket szereltetett. Támogatja a megújuló energia felhasználását, nagy környezetbarát.

Sosem voltam jó fizikából, az új szerkentyűk működéséhez sem értek, így nem tudtam elképzelni, hogy a napelemek által hogyan jön létre az elektromos energia. A minap, amikor kint jártam a szállodánál, rákérdeztem a tesómnál a dologra. Nyilvánvalóan nem válaszolt a kérdésemre, mindig siet valahova, így csak annyit mondott, hogy nézzek fel a napelempalyazatok.hu weboldalra, ott mindent megtalálok a napelem inverterek működéséről.

Az internetes oldalról valóban sok infót sikerült begyűjtenem. Megtudtam, hogy az elemekre vetülő napsugárzás a napcella felületén és belsejében elnyelődik, és ez szabad elektronokat generál, amit az alsó réteg szabályos irányba rendez. Így keletkezik az egyenáram, amelyet a napelem inverterek hálózati árammá alakítanak. Az inverteben található feszültség-átalakító miatt a megtermelt elektromosság alkalmas a gépek, eszközök üzemeltetéséhez, valamint a hálózatba is visszatáplálható, ezzel visszafelé pörgetve a villanyórát. Az inverternek tehát nagyon fontos szerepe van, ugyanis az egyenáramot nem lehet eszközeinkkel hasznosítani, háztartási felhasználásra nem alkalmas, legfeljebb akkumulátorban lehet tárolni. Az inverterek nélkül csak egy különálló, egyedi hálózatba lehetne táplálni a keletkezett áramot, ami egy központi átalakítóba futva újra szétosztásra kerülne, azonban így nem lenne megtérülő a beruházás.

A napelem inverter működése nagyon érdekes számomra. Sajnos nekem nincs saját házam, így nem tudok napelem rendszert vásárolni, pedig a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázattal könnyen be lehet szerezni a napelemeket. A testvérem is a pályázat segítségével tudott napelemeket venni. Ha egyszer lesz egy házam, én is mindenképp pályázok majd.