A magunk kárán tanultunk

Az idei nem a mi évünk. De tényleg. Alig kezdődött el, de már volt szerencsénk egy csőtörtéhez, egy beázáshoz, két vízszünethez és egy áramszünethez. Úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy ezt nem bírjuk tovább, el kell mennünk valahova pihenni. És addig sem vagyunk otthon, hátha nem történik semmi káresemény.

Végre nem nálunk van a baj

Hosszú hétvégét terveztünk belföldön, így elkezdtem nézegetni a népszerű szálláskeresős oldalakat. Ahogy az ajánlatok között görgettem, megakadt a szemem egy átmenetileg nem elérhetőn. Persze, hogy rögtön meg kellett néznem, miért nem elérhető, hiszen az egyik legjobb ajánlat volt. A szálloda honlapja szerint elnézést kérnek, egy hirtelen jött csőtörés miatt átmenetileg nem lehet szobát foglalni hozzájuk. Alig hittem a szememnek, elég ritkán hallok csőtörésről, erre egyből kettőről is rövid időn belül. Nézegettem tovább, találtam is egy kedvező ajánlatot, de az értékeléseket olvasva elment tőle a kedvem. „Ocsmány beázás foltok vannak mindenhol, senkinek nem ajánlom.” Ezek után nem akartam ide szobát foglalni. A kínálatot alaposan szemrevételezve szerencsére találtam kedvező áron ígéretesnek tűnő hotelt, így le is tudtam foglalni a szobánkat a hétvégére.

Ilyen egyszerű lett volna?

Megérkeztünk a hotelbe, ahol végleg megkönnyebbülhettünk, ugyanis a szobánkkal nem volt semmi gond. A vacsoránál megismerkedtünk egy kedves, középkorú házaspárral, akik jót mulattak a tragikus évkezdésünkön. Miért nem kötöttetek lakásbiztosítást? – tette fel a kérdést a házaspár férfi tagja. Összenéztünk a feleségemmel, én inkább hitetlenkedve, hogy ez tényleg megoldotta volna a problémáinkat? A feleségem pedig inkább szkeptikusan, hogy biztos mindjárt (ön)reklám jön, hogy melyik biztosítót válasszuk és véletlenből pont ott dolgozik valamelyikük, nahát… Udvariasan másra tereltem a beszélgetést, de nem hagyott nyugodni a dolog. Lakásbiztosítás beázás esetére? Vagy csőtörés „ellen”? Vacsora után rá is kerestem az interneten. Csak ámultam és bámultam, hogy velem eddig miért nem jött szembe ilyen lehetőség? Ráadásul kiderült számomra, hogy ezt manapság már az interneten keresztül is lehet intézni, lehetőség van online díjfizetésre és online szerződéskötésre is. Teljesen ledöbbentem, hogy nekem ez hogy maradhatott ki az életemből? Logikus, hogy ha az autómra kötök, utazáskor kötök, életbiztosítást kötök, akkor a lakásomra vagy házamra is kötök biztosítást.

Lakásbiztosítás beázás

Minden igyekezetem hiábavaló

Amikor megosztottam gondolataimat a feleségemmel, ő csak a fejét csóválta, hogy miért hiszek el mindent, amit mások mondanak. Hiába ecseteltem neki az előnyöket, a kényelmes szerződéskötést, az informálódási lehetőségeket (chaten keresztül is lehet írni a biztosítónak!), nem tudtam meggyőzni. Az volt az ellenérve, hogy víz-és áramszünet esetén biztosan nem fizet egy fityinget sem a biztosító. Nem hát, vágtam rá, de a csőtörésre és a beázásra fizettek volna! Ráadásul egészen nagy összegeket, úgyhogy már bántam, hogy nem volt biztosítás a házon. De hát eső után köpönyeg, a múltba nem tudtam visszamenni. Minden érvemet és meggyőzési képességemet összeszedve próbáltam meggyőzni a feleségemet, hogy kössünk lakásbiztosítást. Hiába. Nem akartam elrontani a pihenést, ezért jegeltem a témát a hétvége hátralévő részére. A feleségem beleegyezése nélkül pedig nem akartam lakásbiztosítást kötni, úgy lettem volna igazán nyugodt, ha önszántából egyezik bele, nem pedig beletörődik.

Bevetem a cselt

A pihentető hétvégéről hazaérve nem hoztam fel azonnal a lakásbiztosítás témát. Kieszeltem ugyanis egy cseles módot, ahogyan biztosan rá tudom venni a feleségemet a biztosítás megkötésére. Közeledett a házassági évfordulónk. Amióta összeházasodtunk, megállapodtunk abban a szabályban, hogy valami olyan ajándékkal lepjük meg egymást ezen a jeles napon, ami mindkettőnk és a házasságunk javára válik. Általában utazást, nagyobb háztartási gépet vagy közös programokat szoktam venni, de ezúttal valami teljesen másban gondolkodtam. Elérkezett az évfordulós vacsora, őszinte örömmel köszöntem meg a feleségemnek a közös főzőtanfolyam belépőt és somolyogva átnyújtottam neki egy borítékot. Láttam az arcán a kíváncsisággal vegyes kétkedést, gyanús volt neki az arckifejezésem. Ahogy kinyitotta a borítékot, már forgatta is a szemét. Végig böngészte a papírokat, de már az elején tudta. Lakásbiztosítást kötöttem. Bevallotta, hogy számított erre, tudta, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik, de még mindig felesleges kiadásnak tartja; annyi rossz dolog történt mostanában a házunkban, hogy egy ideig biztosan nem lesz semmi probléma, úgyhogy feleslegesen fogunk fizetni. Teljes szívemből kívántam, hogy legyen igaza, de sajnos nem így lett.

A lakásbiztosítás értelmet nyer

Egy hónap sem telt el a házassági évfordulónk óta és máris megtörtént az újabb baj. Megint csőtörés volt a házban. Ahogy az lenni szokott, nem is vettük azonnal észre. A hónap végi vízszámlán szerepelt egy gyanúsan magas összeg, minek láttán majdnem kiestek a szemeim. Rögvest nyomozást indítottam a házban a feleségem kétségbeesett hangjától kísérve, hogy de hát az nem lehet, most volt csőtörés, kizárt, hogy megint az legyen. Felvilágosítottam, hogy nem egyetlen cső szeli át az egész házat, de még ha így is lenne, az az egy cső is simán eltörhetne több helyen, akár egyszerre is. Meg is találtam a csövet, ami feladta a harcot a víznyomással szemben. Nagyszerű, telefon, szerelő, biztosító… Lefutottam ezeket a köröket, de nem éreztem azt, mint az előző csőtörésnél, hogy mindjárt infarktust kapok, miért pont most és pont velünk történik ilyen, ez a mi szerencsénk, a sors keze lesújtott, és a többi. Már csak ezért megérte megkötni a lakásbiztosítást és ezzel a felségem is egyet értett. De azért ennél többet kaptunk a biztosítótól, rendkívüli módon segítőkészek és gyorsak voltak. Egy újabb csőtörés kellett hozzá, de a feleségem belátta, hogy van értelme egy lakásbiztosításnak.

A jó dolgokat tovább kell adni

Szerencsénkre a mi házunk táján megszűnni látszottak a problémák, egy ideje nem történt semmi rendkívüli nálunk. De ezzel sajnos nem mindenki volt így; a feleségem szülei beáztak. Amikor megtudtam a feleségemtől, útra keltünk és meglátogattuk őket, hátha tudnunk nekik valamiben segíteni. Szemrevételeztem a kárt és szerencsére nem volt olyan súlyos, de elég bosszantó ahhoz, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni. Amikor beléptem a konyhába, nem hittem a fülemnek: a feleségem éppen a szüleit korholta, hogy miért nincsen lakásbiztosításuk, azonnal kössenek egyet. Legyen szó csőtörésről vagy beázásról, a lakásbiztosítás biztos pont. Ajánlotta nekik a mi biztosítónkat és felajánlotta még azt is, hogy segít nekik megkötni az interneten keresztül. Természetesen a szülei hálásak voltak érte; az apukája külön felhívta a figyelmemet, hogy milyen feleségem van, ugye, nő létére ilyesmire gondol, hogy lakásbiztosítás. Szerencsére a feleségem pont nem hallotta, én pedig nem világosítottam fel az apósomat, hogy kinek az ötlete is volt a lakásbiztosítás… De nem is ez a lényeg, hanem hogy most már mindkettő lakás biztonságban van – jöhet csőtörés, beázás, bármi.