A barátom álma egy környezetbarát panzió

Tegnap találkoztam Petivel, a legjobb barátommal. Róla érdemes tudni, hogy mindig elképesztő ötletei vannak. Amíg mások azon tanakodnak, a piros vagy a fehér cipő illik jobban a ruhájukhoz, milyen lesz az esküvői ruhájuk vagy hova utazzanak nyaralni Petinek világmegváltó gondolatai vannak. A legdurvább az egészben, hogy nem egyet már, – csak részben ugyan, de valóra is váltott már közülük. Készített már tökéletesen működő, kíméletes egércsapdát egy fémkalitka és egy pingpong labda segítségével, épített már madáretetőt és házat elszáradt karácsonyfából, és még sorolhatnám. De a mostani ötlete mindent visz. Peti ugyanis elhatározta, hogy panziót nyit. De nem is akármilyet, és már bele is fogott az előkészületekbe. Egy szinte száz százalékban környezetbarát szállót szeretne üzemeltetni, zero waste tisztálkodási termékekkel és bio, illetve vegán ételekkel. Ez természetesen csodásan hangzik, ezért kíváncsian vártam a magyarázatát, arról hogy hogyan tervezi mindezt megvalósítani. Természetesen olyan szempontból előnyből indult, hogy az édesapja révén könnyedén és viszonylag kedvező áron hozzájutott egy felújításra váró ingatlanhoz. Így most már csak a fantáziája szab határt annak, hogy miként rendezi be, és hogy fog ez az egész üzemelni.

A legelső lépés az volt, hogy az egész gáz fűtést hőszivattyúkra cseréltem. – mesélte csillogó szemekkel. – Ez hatalmas lépés volt a környezetbarát fűtés felé.

Mi az a hőszivattyú? – kérdeztem értetlenül. – Olyan, mint a napelem?

Nem egészen, bár hasonló elven működik. A környezet hőjét szívják magukba és azt felhasználva melegítik az épület belsejét.

És mi lett a gáz fűtésrendszerrel? Leszerelted?

Dehogy is! A hőszivattyúkat a radiátorokra csatlakoztatták rá. De nem csak fűtésre fogom tudni használni, hanem még meleg víz előállítására is. Sokkal olcsóbb is lesz így, mintha gázzal fűtenék. Ez egy teljesen modern fűtési módszer! Még veszélytelen is, míg azért a kazánnal adódhatnak gondok.

És hogy működik pontosan ez a hőszivattyús rendszer?

Igazából nem bonyolult. Eltérő hőmérsékletű közegek kellenek hozzá, mert az egyik közeg felé továbbítja a hőenergiát, míg a másikból elvonja azt. Ehhez egy beépített kompresszor kell, ami keringeti a hőt a két közegben. Tehát például a levegőből vagy a talajból származó energiát használja fel ahhoz, hogy felmelegítse a vizet, amit utána a fűtésrendszerben keringet, így az eljuthat az épület bármely pontjába.

Ezek szerint többféle hőszivattyú is létezik, amik különböző természetes energiákkal működnek?

Persze! Van talajkollektoros, talajszondás, kútvizes víz – víz hőszivattyú és levegő – víz és levegő – levegő hőszivattyú. Az én szállómban az utóbbi van, ami a külső légkör hőenergiája felhasználásával tud vizet melegíteni, és fűteni is a különböző helyiségekben.

És mi van akkor ha kint hideg van? Vagy ez csak nyáron alkalmazható?

Nem, az se baj, ha hideg van kint. Minden közeg, ami 0 foknál valamivel melegebb, az tárolja az energiát, amit így abból ki is lehet vonni. A gázok pedig, amiket a rendszer alkalmaz alacsony forráspontúak, így a halmazállapotok közötti változás segítségével ki tudják vonni a hőt a környezetükből. Az ez által létrejövő hőcsere pedig fel tudja melegíteni a rendszerben tárolt vizet, ami pedig az épületen belül le tudja adni a hőenergiát.

Ez elég klasszul hangzik. De nem volt nagyon drága? Ezek a környezetbarát módszerek mindig olyan sokba kerülnek…

Hát, tény, hogy nagy beruházás volt, de ha hosszú távra nézzük, akkor tulajdonképpen befektetés, hiszen a jövőben már csak egy kevés áramért kell fizetni, amivel a rendszer üzemel, de a gázért, ami azért tetemes összeg lenne egy ekkora épület esetében már nem fog kelleni.

Akkor végül is megérte. És egyáltalán hol hallottál erről a módszerről? És honnan tudtad, hogy lehetséges a megvalósítása a szállódban?

Magát a módszert már ismertem. Kicsit keresgéltem a neten, hogy melyik cég lenne a legmegbízhatóbb, aztán eszembe jutott, hogy a Klíma Global, aki a légkondimat is beszerelte a lakásomba ezzel is foglalkozik.

Klíma Global? Nem hallottam még róluk.

Klíma és hőszivattyú értékesítés és telepítés profiktól!

Klíma és hőszivattyú értékesítés és telepítés profiktól! Ez a mottójuk. Szuper cég, csak ajánlani tudom, ha esetleg klímán gondolkozol. Mielőtt bármit is vettem volna tőlük, kértem egy árajánlatot. Aztán kijöttek, felmérték a terepet és meghatározták, hogy melyik lenne a legideálisabb számomra. Bele se fognak a munkába, amíg nem győződnek meg róla, hogy minden körülmény adott hozzá. Az egyik szobát például újra kellett szigetelnem, mert nagyon erős volt a huzat, és azzal semmilyen fűtőrendszer nem bír el.

És bárhová rendelhető ilyen rendszer? Akár családi házba is?

Sőt, akár egy egyszerű lakásba is. Ha érdekel kérj tőlük ajánlatot, és mindent elmondanak, illetve ha mégis lenne valamilyen kizáró ok, akkor úgyis elmondják. Egyébként az országon belül bárhova kimennek és betelepítik a rendszert, amennyiben lehetséges.

És honnan voltál biztos benne, hogy ők a legjobbak?

Tizenöt éve vannak a szakmában… Ráadásul a klímám is kiválóan működik, pedig már jó pár éve szerelték be. Tényleg csupa szakember dolgozik náluk. Csak megerősíteni tudom, hogy a Klíma Global jogos mottója, hogy „Klíma és hőszivattyú értékesítés és telepítés profiktól!”

Nem tudom, hogy vagytok vele, de engem teljesen lenyűgözött Peti lelkesedése, és alig várom, hogy egyszer a panziójában szállhassak meg.